Diumenge, 18 De Abril De 2021
Casa de la Vila
Llobera - 25281
Telèfon: 973 48 38 29 
Fax: 973 48 38 29

Història

1 · 2 · 3 ...   »

PARRÒQUIES I ESGLÉSIES - SANT PERE DE LLOBERA

Foto

SANT PERE DE LLOBERA fou consagrada el 29 d’octubre de l’any 1037, després d’haver estat dotada per Bonfill de Sanç, senyor de Llobera, i la seva muller, germana del bisbe d’Urgell sant Eribau.

Ben altrament al que succeeix amb les altres esglésies romàniques del municipi de Llobera, la majoria de les quals conserven l’estructura arquitectònica romànica malgrat les reformes, l’església parroquial de Sant Pere de Llobera ha sofert múltiples renovacions i ampliacions posteriors, de manera que el que avui es conserva a la vista de l’edifici original és mínim.

Aquesta falta de restes planteja un problema cronològic, encara que es creu que el conjunt no és anterior al segle XII, fins i tot pot situar-se dins el segle XIII.

Té un robust campanar de torre, quadrat. Romanen dos elements escultòrics aprofitats per tancar l’absis: una finestra i un sòcol.

PARRÒQUIES I ESGLÉSIES - SANTA MARIA DE TORREDENEGÓ

Foto

SANTA MARIA DE TORREDENEGÓ. L’església conserva encara l’estructura romànica del segle XII. Està localitzada prop de la casa Cantó. El topònim (Turre de Nego) probablement fa referència a l’existència d’una torre o un mas fortificat que potser es trobava prop de l’església. És de planta rectangular i amb absis semicircular; la portalada té dues columnes amb base llisa i capitell amb motius vegetals.

El frontis on s’alça un campanar d’espadanya amb dues obertures té enganxada la rectoria. L’interior de la nau presenta una volta de canó i l’absis s’obre amb un arc preabsidal.

Segons una llinda datada de l’any 1660, l’edifici va ser ampliat pel cantó nord amb un cos que servia de sagristia. També s’hi afegí un cor postís. L’any 1988 es féu una restauració parcial de l’interior de la coberta. Es tragueren els cossos afegits a l’edifici romànic; tots menys la rectoria.

PARRÒQUIES I ESGLÉSIES - SANT PERE MÀRTIR DE PERACAMPS

Foto

SANT PERE MÀRTIR DE PERACAMPS. Localitzada al nucli del municipi. Aquesta església fou bastida de nou entre 1943 i 1945. És de planta rectangular amb absis. Tot l’edifici està fet de materials moderns. Hi ha un cor i també una sagristia. A l’exterior a la dreta de l’entrada hi ha un campanar rectangular amb sostre de quatre vessants. Té quatre obertures adovellades amb un arc de mig punt. A l’esquerra de l’entrada hi ha un edifici hexagonal adossat al temple. Hi ha una obertura adovellada a cadascuna de les cares d’aquest edifici adossat.

Antigament l’església es trobava en un replà situat a uns 200 m de la cara de migjorn del castell o torre de Peracamps. La primera notícia de la qual es té constància sobre l’església l’aporta un document de l’any 1067. Llavors però estava consagrada a Maria i s’anomenava Santa Maria de Peracamps.

PARRÒQUIES I ESGLÉSIES - SANTA MARIA DE MONTRAVETA

Foto

SANTA MARIA DE MONTRAVETA. Situada al costat de la casa Montraveta (construcció medieval), trobem aquesta església del final del segle XI o l’inici del XII, que ha estat molt transformada. Constava inicialment d’una nau amb absis semicircular decorat amb un fris d’arcuacions. A la cornisa del mateix absis, a l’esquerra de la línia vertical de la finestra esmentada, hi ha esculpit un motiu ornamental que vol reproduir una flor o un card, potser al·lusiu a les armes dels Cardona.

1 · 2 · 3 ...   »
Cercador

Ajuntament
Totes les administracions

Destacats

Mapa Web